Nieuws

Landelijk Atelierweekend

Een klein jaar geleden verhuisde ik naar een lief huis met voormalige timmerwerkplaats in Deil, dorp aan de Linge. Het is heerlijk werken op die nieuwe stek. Tijdens het Landelijk Atelierweekend in het eerste weekend van november zijn de deuren geopend.

Tijd: zaterdag 4 en zondag 5 november, 11.00 tot 17.00 uur.
Plaats: P.W. Alexanderstraat 32, 4158 CM Deil
Zie ookwww.landelijkatelierweekend.nl


Galerie Tactiel

Dit is een nieuwe galerie voor hedendaagse beeldende kunst en ligt op een prachtige locatie in Ingen, aan de Rijn. Tijdens de twee weekends van de Nationale Kunstweek exposeer ik er samen met negen collega’s. 

Tijd: 4, 5, 11 en 12 november, 11.00 tot 17.00 uur. Op zondag 12 november ben ik er zelf.
Plaats: Rijnbandijk 13, 4031 KN Ingen.
Zie ookwww.tactiel.com


Tijdreis door twintig jaar werk

Twintig jaar woon ik nu in de Betuwe. In het multifunctionele gebouw De Pluk laat ik in een laagdrempelige setting zien wat voor ontwikkeling mijn kunst doormaakte, hier onder de bloeiende bomen. Van inktkoppen, via geschilderde herinneringen en soft sculptures tot beelden in Cortenstaal.
Op de foto Pastorale (2009), een doek van 250 x 200 cm dat is opgebouwd uit tientallen borduursels die ik verzamelde op rommelmarkten, om ze te redden van de vuilniswagen. De meeste werken gaan over een geïdealiseerd leven op het land. Delen van dit 'gobelin' beschilderde ik in een palet dat afwijkt van de geborduurde kleuren, waarmee ik het geheel naar deze tijd haalde.

Tijd: 9 september tot 9 november 2017; de meeste dagen vanaf 9.00 uur geopend. Kijk voor de zekerheid op de website van De Pluk
Plaats: De Pluk, Rijksstraatweg 64, 4191-SG Geldermalsen


Expositie in Belgrado

Voor de tentoonstelling 'Soft sculptures - Hard thoughts' werd het werk van kunstenaars uit negen landen geselecteerd. Tot mijn genoegen ben ik een van hen.

Plaats: Suluj gallery, Terazije 26 (tweede etage), Belgrado, Servië. 
Zie ookmojatelje.com


Honderd jaar Nederlandse Kring van Beeldhouwers

Grootse overzichtstentoonstelling van de levende beeldhouwkunst in Nederland. Ik doe mee, samen met 99 (!) collega-beeldenmakers. 

Waar: Pulchri, Den Haag

Wanneer: zomer 2018. Informatie volgt later.

Meer informatie: Nederlandse Kring van Beeldhouwers


De mens als lijfelijk wezen

Eindelijk zijn op deze website alle soft sculptures te zien die ik maakte over 'de mens als lijfelijk wezen'. In deze reeks duik ik onder de huid: wat zit daar allemaal, hoe ziet het er uit, wat doet het, welke symboliek kennen we aan dit deel van ons toe, en hoe is de wisselwerking tussen lichaam en geest? Met elkaar brengen deze werken een kleurige, veelvormige ode aan het lichaam.​ De hele groep werken is in 2016 getoond in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden (video) en in het Siebold Museum in het Duitse  Würzburg (video).


Cortenstaal voor aan de wand

Enkele jaren geleden maakte ik collages waarin een zwart silhouetje het centrum van het werk vormde. Diezelfde grafische helderheid keert nu terug in stalen objecten voor aan de wand. 'Pootjes' achter het werk zorgen voor een ruimtelijk effect, en bij goed licht voor spannend schaduwspel. De werken kunnen zowel binnen als buiten een plekje vinden. Dit wandobject heet Thuis, is 50 cm breed, en kost 475 euro.


Geraakt door een kunstwerk?

Wil je weten wat het zou kosten om een van mijn kunstwerken te kopen of te huren, of overweeg je me een opdracht te geven? Rechtstreeks contact leggen kan altijd! Maar je kunt ook eerst de flyer Geraakt door een kunstwerk? aanvragen. Mail: beeld@miekedewaal.com


Video uit Siebold Museum in Würzburg, Duitsland

In het Siebold Museum in het Duitse Würzburg had ik najaar 2016 een solo-tentoonstelling met mijn op de kimono geïnspireerde soft sculpturesBekijk in een paar minuten deze video-impressie: https://youtu.be/odlBkkIkaM8 . Of lees het artikel uit de Main Post.


Korte film over tentoonstelling in SieboldHuis Leiden

Ook van de tentoonstelling BinnensteBuiten; Kimono's van Mieke de Waal in Japanmuseum SieboldHuis in Leiden is een video te bekijken. Klik HIER om de dromerige impressie te zien die Boris Braak maakte van de tentoonstelling (en vergeet niet het geluid aan te zetten!).

Meer informatie is ook nog te vinden op de website van Japanmuseum SieboldHuis. Zie verder de fraaie pagina die het Leidsch Dagblad aan de tentoonstelling wijdde.


Verhuur van kunst aan bedrijven

Sinds ruim vijftien jaar verhuur ik een deel van mijn kunstwerken aan bedrijven. Eén of twee keer per jaar rijd ik met een auto vol werk voor en richt de ruimtes in op een wijze die past bij het gebruik en de gebruikers ervan. Sommige medewerkers hebben graag inspraak, anderen laten zich liever verrrassen. Extra aandacht gaat uit naar centrale ruimtes zoals hal, vergaderruimtes en kamers waar geregeld gasten komen. 

Interesse? Vraag een vrijblijvend kennismakingsgesprek aan via beeld@miekedewaal.com.


Inspirerende reis

Voorjaar 2017 maakte ik een schitterende reis door Argentinië. Ik deed er inspiratie op voor nieuw werk, waarover later dit jaar meer.


Jaarringen

De pianist Rian de Waal was een van mijn broers. Jaren heeft hij naast zijn optredens gewerkt aan een proefschrift over transcripties, en speelde hij de muziekstukken waarover hij schreef zodat ze op cd gezet konden worden. Helaas heeft hij zelf de uitgave van zijn levenswerk niet meer beleefd. Het verscheen postuum als boek plus zes cd’s onder de titel Metamorphoses; The art of the virtuose piano transciption. Op verzoek van Rian maakte ik het artwork voor de uitgave: een reeks ‘Jaarringen’ in inkt. De jaarring is een eenvoudige en toch rijke verbeelding van de cirkel van het leven, van metamorfose. Er zijn nog enkele ‘Jaarringen’ beschikbaar. Ze meten 30 x 30 cm. Interesse? Mail: beeld@miekedewaal.com .